FAQ

Nedávno jsem na výstavě viděl pec na dřevo, která byla zvenku úplně horká a ven otvorem z pece sálalo velké horko. Spíše mi tato pec připomínala kamna, měla i takový venkovní povrch jako kachle, není to divné?

Tenhle dotaz máme v poslední době stále častěji, opravdu to není v pořádku a pec není topidlo.
U pece je nutné přemýšlet a postavit ji právě opačně, je nutné, aby se sálavé teplo akumulovalo do kopule a stěn pece (je nutné aby klenba kopule byla dostatečně klenutá). V opačném případě je proudění horkého vzduchu příliš rychlé a tepelné ztráty vstupním otvorem i odkouřením jsou značné.
Izolační část musí být dostatečně dimenzovaná, vrchní izolační část by neměla být z materiálu, který nemá vhodné tepelně – izolační vlastnosti.
Takto postavená pec má velmi špatné užitné vlastnosti.

Na obrázku vidíte jak má pec fungovat správně – i v zimě sníh na kopuli při topení neroztává.

 

Doporučil mi řemeslník při stavbě pece teploměr zabudovat do vrcholu žárodílu klenby, je prosím toto řešení vhodné?

Teplota žáromateriálu ve vrcholu klenby je vždy nejvyšší a neodpovídá pečící teplotě (je cca 2 – 3x vyšší). Jestliže je teploměr umístěn v místě, kde proudí spaliny směrem k odkouření je měření teploty v tomto místě informací pro kontrolu teploty spalin.
Teploměr ve dvířkách je informativní (je třeba mít dvířka chvilku v peci, např. po přiložení) a naměřená teplota je o trochu nižší než je pečící teplota. Pro pečení chleba doporučujme po srovnání a rovnoměrné akumulaci teplot (necháme pec zavřenou až ke klenbě) použít teploměr přímo do pece (pozor je jen do 250°C).

Viděl jsem stavbu pece z podobných prefabrikovaných žárodílů, ale stavba se mi zdála velmi složitá. Jak je možné, že jsou Vaše stavebnice tak rychle postavené?

Naše stavebnice jsou navrženy tak, aby člověk i s minimálními zkušenostmi se zednickým řemeslem, byl schopen pec řádně postavit. Jako první a jediní na trhu nabízíme kompletní stavebnici zahrnující veškeré žárodíly, dvířka, speciální izolace a zejména vrchní tvarované izolační díly, které tvoří nejen design pece, ale při stavbě vytvoří s izolační rohoží a vzduchovou mezerou, funkční a kvalitní stavbu. Samozřejmostí je, že od nás zákazník obdrží spolu s pecí kompletní návod na sestavení stavebnice formou „ krok za krokem“ a to jak obrazově tak i verbálně.

Stavebnice našich pecí jsou navrženy jako kompletní technologie pro jednoduchou stavbu.

Především je potřeba pochopit základní princip fungování a požadavky na zahradní pece na dřevo. Pec musí být kvalitně odizolována, postavena tak, aby teplo bylo akumulováno v kvalitním speciálním žáromateriálu a tepelné ztráty byly co nejmenší.

Stavebnice našich pecí jsou primárně určeny pro domácí pečení, ale nevylučuje se použití i v penzionech či v restauracích pro zpestření jídelního lístku. Jsou velmi rychle nahřáty a jejich akumulační schopnosti jsou navrženy tak, aby pece při pohodlné obsluze a rychlém natopení sálaly naakumulované teplo mnoho hodin a upekly několik pokrmů za sebou, nebo při občasném dotopení třeba i celý víkend.

Vždy je nutné při stavbě postupovat podle platných požárních předpisů a legislativních požadavků na stavby pecí.

 

Z jakého materiálu jsou díly pece vyrobeny?

Pece WoodFire® jsou vyráběny ze stejných materiálů jako profi pece v pizzeriích. Materiály jsou navrženy odborníky z řad profesionálů, kteří se dlouhodobě zabývají žáromateriály a jejich používáním pro nejrůznější účely. Jsou to kvalitní certifikované materiály na bázi lupků (šamotů) vysoké objemové hmotnosti a malé poréznosti.

Materiál má Atest zdravotní nezávadnosti pro přímý styk s potravinami (dno pece – pizzy, chleba) – vydal a zkoušky provedl Státní zdravotní ústav. Jako základní izolace je používána vysokoteplotněodolná minerální rohož – biologicky odbouratelná a zdravotně nezávadná.

Tvar pece umožňuje optimalizaci hoření a akumulaci tepla do zaoblených stěn pece. Síla materiálů našich pecí je optimální pro rychlé nahřátí a akumulaci sálavého tepla a také pro komfort při použití pece. Díky tvaru pece (kopule) při správném topení a vysoké teplotě v peci všechny saze shoří. Pece jsou vyráběny v továrnách na žáromateriály v malých sériích. Díly pecí jsou tvarovány do originálních forem firmy WoodFire®, odlévány, sušeny a vypalovány za vysokých teplot. Jakost materiálu, kvalita zpracování a výpalu je trvale sledována a kontrolována výstupní kontrolou a testy jednotlivých sérií.

Technická, materiálová a výkresová dokumentace stavebnice pece je chráněna užitným vzorem a uložena u firmy WoodFire, s.r.o..

 

Mohu péct v peci ještě něco jiného mimo pizzu a chleba

Rozhodně! Vlastnosti, které má při pečení měkké sálavé teplo z ohně ze dřeva – vynikající na pizzu a chleba, je také ideální pro pečení – drůbeže (husy, krůty, kachny, kuřata), masa (kolena, žebírka…), zapékání, grilování (steaky, zelenina a ryby apod). Pec peče měkkým sálavým teplem, které sálá zároveň z horní klenby pece i dolní části (dna) pece. Je ideální i pro schopnost udržet teplo a umožňuje i pomalu vařit – např. fazole, polévky a dušená masa. Zbytkovým teplem můžeme i sušit – např. bylinky, ovoce, houby apod.
Do pece můžete použít nádobí z nerezové oceli, smaltu, keramiky a litiny. Výborné jsou i vyšší ocelové pánve na smažení (např.na klasické řízky).

 

Je lepší cihlová pec a nebo pec z odlitků ze žáromateriálu?

Materiál obou druhů pecí má podobné vlastnosti, které jsou důležité při pečení v pecích.

Kvalitní pec – stavebnice z odlitků je určena pro jiný způsob pečení.

Pec je rychle nahřáta (za cca 1 hod.) a peče se v ní metodou průběžného přitápění a kontinuálního pečení nejrůznějších druhů potravin. V peci lze péci při otevřených i zavřených dvířkách. V cihlové peci (síla žáromateriálu musí být nejméně 15 cm) se peče jiným způsobem. V peci se nejprve topí několik hodin až dní (podle velikosti pece a síly žáromateriálu), potom se pec vymete, nechá se zavřená delší dobu, aby se naakumulované teplo v silných stěnách dokonale rozložilo a potom se peče tímto naakumulovaným teplem několik desítek hodin.

Ale i pec postavená z odlitků upeče několik várek pečiva za sebou, či několik kg masa měkkým sálavým teplem k Vaší plné spokojenosti. Pec sálá naakumulované teplo nejméně 10 hodin po skončení topení, tato doba je u zahradní pece závislá na venkovní teplotě. U pecí pro moderní a rychlé použití již není prvořadá funkce pomalé a energeticky náročné akumulace a možnost pečení po několik desítek hodin, ale komfort a kvalita pečení. Není důvod napodobovat masu materiálu u cihlových pecí.

Naše stavebnice pecí jsou navrženy jako kompletní funkční technologie s ohledem na jednoduchost stavby, kvalitu, maximální funkčnost a optimální ekonomické využití pece.

 

Jaký je rozdíl v zahraničních (italských apod.) a českých stavebnicích pecí? 

V zahraničí mají pece z odlitků dlouholetou tradici a některé – zejména italské pece jsou světově proslulé a prodávané na celém světě. Bohužel s rozvojem a návratem pečení v pecích, se množí i méně kvalitní napodobeniny a kopírování všeho, co se pecí týče – od tvarového a konstrukčního řešení pecí, návodů, technologie stavby až po kopírování textů apod. Nestavíme vzdušné zámky, ale nabízíme kompletní a dlouhodobě ověřené řešení stavebnice pece vytápěné dřevem.
Naše firma se distancuje od kopírování a zneužívání autorské práce jiných. Snažíme se najít náš originální způsob řešení doplněný další přidanou hodnotou.
Naše první české originální a autorské pece jsou velmi kvalitní a žádané, objevují se i napodobeniny, tyto pece však nemají zdaleka tak dobrý poměr – 
kvalita x cena x výkon. Naše pece jsou již s úspěchem a spokojeností takřka 5 let v provozu a dále připravujeme a vyvíjíme další modely a doplňky k pecím.

 

Je pec Venuše (vnitřní průměr 80cm) vhodná pro domácí pečení?

Ano, jednoznačně. Pec těchto rozměrů je určena pro komfortní domácí pečení. Má dostatečnou plochu pro současné pečení např. masa i domácího čerstvého pečiva, nebo pro větší množství chleba, a na pečení velkých kusů masa (např. kýty, krůty apod.).

Pec Venuše je hraniční velikostí pro komfortní domácí pečení a volbou nejmenší pece pro např. pensiony, či malé restaurace, nebo k pečení doplňkového sortimentu např. zahradních restaurací…

 

Jaký je rozdíl mezi pizza pecí a pecí na chleba?

Je možné říci, že je snadnější péct chleba v pizza peci, ale obtížné péct pizzu v chlebové peci. To je proto, že pečení chleba a pizzy – potřebuje odlišné teploty a způsoby pečení. Chlebové pece jsou navrženy tak, aby pekly chleba na nižší teploty po delší dobu po dlouho trvajícím roztopení pece. A na druhou stranu dosažení teplot na pizzu v nich a její udržení je problémem pro tyto pece.
Pizza pece jsou roztopeny za nesrovnatelně kratší dobu a s menší spotřebou dřeva. Zároveň mají pizza pece i tepelnou setrvačnost potřebnou pro pečení chleba a pečiva.

 

Jaká je dodací lhůta a způsoby dodání pecí?

Snažíme se mít stále celý sortiment na skladě, je možné mít tedy pec do cca 1 týdne od objednání.

Doporučujeme si dobu dodání telefonicky domluvit. Pec je možné po domluvě vyzvednout v našem skladu a nebo je možné pec zaslat zabalenou na europaletě firmou PPL (ceny PPL – dle ceníku, podle vzdálenosti a hmotnosti zásilky). Cenu dopravy Vám upřesníme e-mailem, nebo telefonicky.

Platební podmínky:

  1. při objednávce s dopravou – platba na dobírku firmě PPL
  2. při objednávce více kusů – záloha ve sjednané výši
  3. při osobním odběru – platba v hotovosti

K peci je vždy přibalen – Montážní návod, Bezpečnostní a technické pokyny, a Návod pro používání pece (zatápění a udržování teploty v peci).

 

Potřebuji teploměr do dvířek pece a nebo stačí jen teploměr do pece?
Dá se regulovat v peci teplota?

 Doporučujeme teploměr do dvířek pece jako orientační a základní na měření teploty po nahřátí pece a pro pečení pečiva (chleba) je určitě vhodný i teploměr do pece. Pečení a regulace teploty v peci je velmi intuitivní a nejsou pro ně žádné striktně dané postupy (obsluha pece je velmi variabilní – např.podle venkovní teploty, kvality, velikosti a množství dřeva na vytápění pece apod.) a teploměry jsou velmi dobrou pomůckou. Regulace teploty v peci je snadná, provádí se pomocí dvířek a to jejich otevřením, či přivřením vůči vstupnímu otvoru do pece a ústí kouřovodu v předpecí. Při chladném počasí pec vychládá samozřejmě rychleji a je potřeba častěji přitopit, či udržovat stálý oheň. Vše záleží na tom, co právě chceme v peci péct. Obecně platí, že při nejvyšší teplotě se peče pizza, potom pečeně (větší kusy masa, drůbež) a následně při stálé nižší teplotě chleby, pečivo a koláče…

 

Jak bych se měl rozhodnout, která velikost pizza pece je pro nás vhodná?
Obecně doporučujeme zvolit raději pec větší, dovolí-li nám to prostor a
možnosti.

Pec VEGA – je určena pro malou rodinu, je rychleji nahřátá na vyšší teplotu, pro udržování teploty je potřeba častěji přikládat.
Pec VENUŠE – je určena pro náročné klienty, větší rodiny a dlouhodobější pečení. V Itálii a obecně zemích, kde jsou pece tradičně používány pro časté i každodenní vaření je velikost typu VENUŠE standardní velikostí pro domácí pečení.

 

Je těžké si sestavit a obestavět pec svépomocí?

Na sestavení pece je potřeba základních stavebních dovedností a znalostí. Doporučujeme pec sestavovat ve dvou, protože díly ze žáromateriálu jsou těžké a křehké a je s nimi třeba pracovat opatrně.
Ke každé peci je přiložen návod na sestavení, také je možné individuální řešení zkonzultovat s námi, doporučíme Vám vhodné materiály k obestavbě pro správnou funkčnost pece.

 

Mohu v peci péct i v zimě?

Ano, na rozdíl od krbu je pec možné používat celoročně, je jen potřeba dodržovat pravidla
pomalého zatápění, příp.vysušení vnitřních žáruvzdorných dílů pece.

(Pravidlo č.1 – Zatápění – Je velmi důležité roztápět pec pomalu (zejména po delší době, nebo v případě, že do pece nějakým způsobem pronikla vlhkost!!!). Roztápíme tenkými suchými třískami z měkkého dřeva a jen malým kusem čistého papíru. Při správném roztápění vystupuje po malé chvíli kouř směrem do kouřovodu. Při roztápění topíme ještě cca 15 min. měkkým dřívím. Dále topíme cca 30 min.tvrdým dřevem (buk, dub apod.), nedoporučujeme např. topol a břízu (obsahují vysoký obsah uhlíkatých částic).

Když pec kouří i mimo kouřovod – zkontrolujeme zda dřevo není vlhké, či oheň příliš slabý.

 

Kde mám v peci zapálit oheň?

Zatápějte přímo na dně pece, připravte si hraničku ze suchých třísek a kouskem čistého papíru. Oheň podpalte přibližně uprostřed pece – viz. video „Zatápění v peci“.

 

Jak poznám, že je pec roztopená a jak dlouho to trvá?

Roztopenou pec poznáme podle toho, že saze v klenbě kopule pece shoří (v klenbě je už teplota cca 300°C) a klenba pece se začíná čistit. Doba roztopení pece je závislá na okolní teplotě, (případné vlhkosti pece) a na velikosti a druhu dříví, kterým je pec vytápěna.

V optimálním případě může být pec VEGA roztopena už za cca 30 – 40min, pec VENUŠE za cca 50 -60 min.

 

Při jaké teplotě je je nejlepší péct pizzu?

Pizza je nejlépe upečená při cca 280 – 330°C za cca 90 s – 5 minut. (podle tloušťky těsta)

Této teploty nikdy nedosáhneme v troubě, která je určena pro pečení do 250°C a i této teploty dosáhne jen výjmečně.

Při pečení pizzy je možné nechat hořet oheň po obou stranách, či u zadní strany pece a nebo jen u jedné strany, pečení pizzy v peci je velmi variabilní a pizza je z pece vždy výborná – jako z pizzerie!