Pec na dřevo

Historie pecí na dřevo

Pece byly od dob starého Egypta vyráběny nejprve jako jámy v zemi, později z hlíny a z pálených hliněných cihel. V našich zeměpisných šířkách byla pec – pekárna na chleba, nedílnou součástí každé chalupy. V dnešní době, kdy se zabýváme zdravou výživou a naše chalupy či domy se stávají i společenským prostorem pro setkávání s přáteli, může tato staronová tradice přinést unikátní atmosféru oživlého rituálu.

O pecích

Moderní pece

Pec se může stát centrem Vaší zahrady. Může být umístěna pod pergolou, u bazénu či v místě určeném pro kompletní zahradní kuchyni. Její uplatnění je možné i přímo v domě, v interiéru, kde kromě své primární funkce může i splňovat funkci krbu s otevřeným ohněm, nehledě bezesporu na její estetickou hodnotu. Povrch pece může být v čisté formě hladce omítnut, nebo zdoben reliéfy, mozaikou či obložen přírodním kamenem apod. Fantazii se meze nekladou.

V současné se pece vyrábí z moderních žáruvzdorných šamotových (hlinito-křemičitanových) materiálů na bázi lupků – vysoké hutnosti a malé poréznosti. Moderní pece pro komfortní využití do domácností až po pece do pizzerií se vyrábí tvarováním do speciálních forem s následným sušením a vypalováním tvarovek za vysokých teplot. Stěny pece z těchto materiálů velmi dobře absorbují teplo a naakumulované jej dlouhodobě sálají.

Pec postavená z těchto tvarovek je konstrukčně jednodušší než klasicky stavěná pec cihlová, je rychleji postavená a pro roztopení pece je potřeba kratší čas. To vše nám šetří náklady jak na stavbu, tak i na vlastní provoz pece.

Zdravé pečení

Roztápění pece (které trvá 30 až 60 minut – dle velikosti pece, dle druhu a velikosti dřeva a okolní teplotě) navnadí chuťové buňky a ocenění přijde velmi záhy, protože po nahřátí pece zde může být pizza hotova již za cca 90 vteřin. Roztopení pece poznáme snadno – vnitřní klenba je čistá, všechny saze uvnitř shoří – pec se nikdy nemusí čistit jako trouba. Po shrnutí ohně na stranu a vymetení dna pece začínáme péci.

Pokud máte rádi dobré jídlo a klasické grilování na dřevěném uhlí Vám již přece jen přijde trochu jednotvárné, nabízíme Vám možnost přípravy dobrého a zdravého jídla příjemným, pohodlným, ekologickým a ekonomickým způsobem.

Návrat k základům kulinářské tradice za použití žáru a vůně ohně ze dřeva.
Potěšení veškerých Vašich smyslů – dobré jídlo a jeho vůně, neotřelá atmosféra, zábava a potěšení z ohně. Tím vším překvapíte rodinu a přátele.

Jak známo jídlo je stimulátorem nálady a součástí společenských setkávání…

Pec nejen na chleba a pizzu

Pec vytápěná dřevem Vám umožní připravit pizzu, chléb, koláče, maso, drůbež, ryby, zeleninu – umí péci, zapékat také grilovat i vařit, při chladnutí též sušit.

Jídla připravená v peci na dřevo jsou nesrovnatelně chutnější, než jídla připravovaná konvenčním způsobem. Chuť chleba z pece je nesrovnatelná s chutí chleba z jakékoliv domácí elektrické pekárny, chuť domácí pizzy je konkurentem pizzy z kterékoliv pizzerie!

Principem úpravy pokrmů v peci, je tepelné opracování potravin sálavým teplem na pokrm ze všech stran. Sálající měkké teplo dokonale prostupuje a zdravým způsobem upravuje veškeré potraviny. Potraviny připravované v peci jsou zdravější než při přípravě na grilu. Při správném postupu přípravy nedochází k přepalování tuků.

Nahřátá pec dokáže sálat teplo i několik hodin a při mírném přitápění může být nahřátá i několik dní (např.celý víkend) a to nám umožňuje přípravu různých pokrmů na jedno zatopení, protože různá jídla vyžadují různou teplotu potřebnou pro úpravu.

Pracovat s pecí se naučíme snadno i bez nákladných laserových teploměrů a když budeme respektovat fyzikální zákony (nejtepleji je vždy pod klenbou pece) brzo začneme experimentovat a zkoušet nové pokrmy.
Pečení v peci je vlastně ohromná zábava a dobrodružství …