PEČENÍ CHLEBA V PECI WOODFIRE


Funkce dvířek v peci a pečení chleba

Navazujeme na množství dotazů, které dostáváme k pečení chleba v peci.

Píšete nám, že u Vaší pece máte dvířka, která jsou umístěna na kraji pece u jejího vstupu a není možné je posunout za odkouření a tím u klenby pec zcela uzavřít.

Toto řešení není pro pečení chleba zcela ideální a ani klapka na kouřovodu není dobrým řešením, protože tím je kouřovod pouze částečně uzavřen a teplo do něj uniká. Bohužel v tomto případě Vám nemůžeme poradit, jsme zvyklí péct v našich pecích, které mají řešení dvířek tak, že se s nimi ovládá i odkouření pece a dají se umístit až k začátku klenby a tím pec zcela uzavřít – při pečení teplo neuniká kouřovodem a pec je bez průvanu. 

Poloha dvířek – http://pece-pizza.cz/o_pecich/vyhody-nasi-stavebnice/

Chleba nemá rád průvan, ale dobře zapařenou a natopenou pec, kde neklesá teplota a neodchází pára a ani teplo, které jsou nezbytné pro jeho dobré upečení.

Pro dobře upečený chléb je nutné pec opravdu dobře natopit (nejlepší je v peci napřed upéct pizzu, maso, grilovat, či upéct drobné pečivo apod.)

Je-li teplota v peci cca 220°C, necháme dohořet zbylé dříví. Pec uzavřeme dvířky a necháme takto pec ještě akumulovat teplo cca 20 minut. U našich pecí lze dvířka posunout za otvor odkouření až úplně ke klenbě pece, tím pec zcela uzavřeme, což má zásadní význam pro potřebné naakumulování tepla v peci a také pro správné změření teploty. Když je pec správně natopená, uhlíky a popel můžeme z pece již vymést (u větších pecí typu Venuše a Vesna, můžete i nechat část v peci – záleží na Vaší zkušenosti).

Chleba sázíme do pece v momentě, kdy se teplota dobře usadí a již nekolísá – je v rozmezí 190 – 220°C, kypré bílé pšeničné chleby se pečou při vyšších teplotách a kratší dobu, hutné žitné chleby při nižši teplotě a delší dobu (každý chléb je jiný – kváskový, podmáslový, pšeničný, semínkový i různé kombinace různých druhů mouky a typů kynutí, či kvašení…).

Uvedené teploty a postup akumulace pece platí výhradně pro pece WoodFire, informace o postupech pečení v jiných pecích, by Vám měli sdělit jejich prodejci.

Chleba z pece je výborný, ale musíte se mu věnovat a najít si těsto, které Vám chutná. Vyzkoušet si ho můžete například při pečení menších druhů pečiva jako jsou dalamánky, bagety apod. Jakmile si vyzkoušíte pečení svého chleba rychle se to naučíte protože pečení v peci je zcela intuitivní a budete si péct svůj chléb třeba každý týden.

Ať Vás pečení baví a ať se Vám pečení nejen chleba daří

Vám přeje WoodFire