Pečení

Pec je pro všestranné využití! Vše co Vám umožní upéct Vaše trouba, upeče pec chutněji, lépe, rychleji a úsporněji.

Příprava jídel teplem z ohně ze dřeva (samozřejmě bez odkapávání tuku na žhavé uhlíky) i měkkým naakumulovaným teplem ve stěnách pece je nejzdravější a nejpřirozenější tepelnou úpravou potravin.

Pečení s průběžným přitápěním je vhodné pro pečení – pizzy, drobného pečiva, nejrůznějších placek, pečených a grilovaných mas, drůbeže a ryb, grilování steaků na litině, grilování zeleniny a ovoce.

Nakumulovaným měkkým sálavým teplem již bez přitápění je ideální péci – chleba, sladké pečivo – buchty, koláče, cukroví… lze péci i maso a využít i nižších teplot pro dlouhodobé pečení větších kusů masa při nízkých teplotách…..

Ve vytopené peci lze i zapékat, vařit a dusit (např. guláš, fazole, polévky apod.

A na závěr v chladnoucí peci sušit sušenky……bylinky, houby, ovoce, zeleninu……

Obrazovou inspiraci najdete v galerii “Dobroty z pece”.

 

 

 

PIZZA MARGHARITA Z PECE

Těsto vyválíme  a roztáhneme do požadované velikosti a tvaru, potřeme omáčkou z rajčat, poklademe plátky mozzarely a ozdobíme bazalkou. Zkontrolujeme, zda je pec rozehřátá – výborné pizzy jsou od cca 300°C.

Shrneme stranou sálající uhlíky, pec vytřeme vlhkým hadříkem a sázíme lopatou na pizzu rovnou na dno pece, kontrolujeme a případně po chvilce pizzu otáčíme. Pizza začne „bublat“ a když vidíme opečené okraje, je již hotová – za cca 1,5 – 5 min. Jednoduchá, výborná a hlavně z pece a s vůní dřeva!

Omáčka na pizzu (sugo) – 1 balení loupaných vařených (krájených) italských rajčat – dochutíme dle chuti solí, troškou olivového oleje, trochou cukru, bazalkou(oreganem) a třeba 1 stroužkem česneku (nemusí tam být).

 

HUSY, KACHNY, KUŘÁTKA

Maso…(vepřová pečeně, kolena, nádivky, žebra, rolády, steaky….), drůbež (kuřata, kachny, husy…), ryby, uzeniny grilované na mřížce, či zapečené….

Fantaziii a tvořivosti se při pečení v peci na dřevo meze nekladou.

Doporučejeme: větší kusy masa, drůbeže a nebo větší ryby nejdříve podlít vodou a podusit v přikryté nádobě. Po změknutí masa – na závěr, nechat propéci odkryté a dodělat zlatavou kůrčičku. Kuře na stojánku ogrilované jen sálajícím teplem za cca 45 min. V roztopené peci je husa dokonale propečená za cca 1 – 1,5 hodiny.

Pečená žebírka, jehněčí kýta a nebo třeba sekaná….

Pečení masa v peci na dřevo je zdravou alternativou grilování…

Upéct lze v podstatě jakékoliv maso, od velkého kusu např. celou jehněčí kýtu apod., pekáč rozpadajících se žebírek ochucených na mnoho způsobů a nebo třeba jen výbornou domácí sekanou a k ní si přidat třeba brambory jako přílohu.

Maso z pece je dokonale propečné, můžeme dogrilovat sálavým teplem naakumulovaným v klenbě pece na pekáči s mřížkou, nebo na litinovém pekáčku. Maso není připálené a plné karcinogenů a přesto má úžasnou chuť a vůni z přípravy na ohni ze dřeva.

A když si k masu připravíte jakékoliv domácí pečivo, či pečenou zeleninu je zřejmé, že grilování nemůže v žádném případě konkurovat přípravě pokrmů v peci, ať svou kvalitou, množstvím nebo chutí.

 

GRILOVANÉ RYBY, STEAKY, KLOBÁSY

Ryby... grilované a pečené na alobalových miskách, či na roštu, zapečené filé se zeleninou, s bramborami.

Grilovaná zelenina – cukety, lilky, plněné papriky, rajčata.

Grilované cukety – Cukety omyjeme a nakrájíme na cca 0,5cm plátky, posolíme, ochutíme česnekem či bylinkami, potřeme olejem a pozvolna grilujeme na mřížce či alobalovaném tácku na grilování. Podáváme s bagetkou z pece a omáčkou dle chuti.

Doporučujeme – potírat ryby při grilování vodou s kořením a trochou oleje. Nejlepší a nejzdravější ryby jsou pečené v alobalové misce – jsou vláčné, opečené a propečené ze všech stran a tuk neodkapává na dno pece, či zbylé žhavé uhlíky.

 

ZAPÉKANÉ POKRMY

Zapékáním můžeme v peci připravit bezpočet chutných jídel. Můžeme zapékat nejrůznější maso s bramborami, zeleninou, těstovinami. Tousty, zapékané palačinky, sladké i slané nákypy.

Doporučení: V peci se dá samozřejmě cokoliv ohřát. Jestliže po večerním pečení (musí být ale již vyhořené všechno dřevo) pec zavřete úplně až ke klenbě – budete ráno velmi příjemně překvapeni teplotou v peci. Po rozdělání již jen malého ohně lze péci velmi rychle znovu. Osvědčilo se nám to pro víkendové vaření, a když je pěkně, už vnitřní sporák ani nepoužíváme.

 

KOLÁČE, DORTY A SUŠENKY, PEČENÉ OVOCE

Všechny naše oblíbené recepty na pečení v elektrické či plynové troubě použijeme velmi obdobně i při pečení v peci. Na měření teploty využijeme teploměr do pece, či do dvířek pece (viz příslušenství).                                                                                              

                                                                                                                          

                                                                                                                         

CHLÉB A PEČIVO 

Drobnější pečivo můžeme v peci péci zároveň když například pečeme maso. Vynikající jsou chlebové placky, které jsou jednoduché a dobře se pečou. Taková čerstvá placka s právě upečeným masem a namáčená do šťávy z masa je prostě gurmánským zážitkem.

Pečení klasického chleba již však probíhá tradičním způsobem ve vymetené peci bez ohně, pouze sálavým teplem vyzařovaným z klenby a dna pece.

 

SUŠENÍ OVOCE A HUB

Sušení hub, ovoce, zeleniny, bylinek

V peci se do vychladnutí dá sušit opravdu vše. Při teplotě cca 100°C můžeme začít sušit ovoce v němž je nejvíce vody, např. švestky, meruňky, jahody, maliny, třešně apod. Dále při nižší teplotě křížaly z jablek, hrušek, z různých druhů zeleniny (mrkev, červená řepa apod.) Při teplotě cca 50°C začínáme sušit houby a bylinky.

Pec chladne v závislosti na venkovní teplotě pozvolna a proto se dá využít k sušení po mnoho hodin.